زندگی هر کدام از ما مملو از کارهایی است که طبق یک روال همیشگی انجام میدهیم. کارهایی نظیر مسواک زدن، دوش گرفتن، نوشیدن چای، بررسی نامههای الکترونیکی و صفحات اجتماعی، پیگیری اخبار و نظیر اینها. اما علاوهبر این کارهای روزانه، زندگی روزمرهی ما از الگویی پیروی میکند که ممکن است خیلی به چشم نیاید.
پژوهشگرانی در دانشگاه کورنل (Cornell University)، با استفاده از دادههای شبکهی اجتماعی توییتر (Twitter)، تحقیقی بر روی چگونگی تغییر خلقوخوی مردم در طول روز انجام دادند. در این تحقیق، با بررسی ۵۰۰ میلیون توییت در طی دو سال، الگوی بسیار روشنی بهدست آوردند:
طبق این الگو، صبحهنگام حس مثبتی فراگیر میشود، بعدازظهر ناگهان افت میکند و عصر دوباره جوانه میزند. این چرخه تقریباً در روزهای کاری همهی انسانها، با هر نژاد و ملیتی، تکرار میشود.
گرچه، توییتر منبع مطمئنی برای انجام چنین پژوهشی نیست و افرادی که از آن استفاده میکنند دربارهی احساس خود صادق نیستند.همچنین، نرمافزاری که در این پژوهش برای شناسایی واژگانی با بار عاطفی مشخص استفاده شد، نمیتوانست این مسئله را تشخیص دهد که چه زمانی آن کلمات با طعنه و کنایه بهکار رفتهاند و معنای اصلی خود را ندارند. با این وجود، چنین الگویی در پژوهشهای دیگری نیز بهدست آمدهاست.
در تحقیق دیگری، دانشمندان رفتاری، از روشی به نام روش بازسازی روز (Day Reconstruction Method) استفاده کردند تا بتوانند زندگی افراد را ساعت به ساعت بررسی کنند.آنها نیز به الگویی مشابه رسیدند: عواطف مثبت یا شادی در هنگام صبح در اوج خود هستند، بعداز ظهر به میزان زیادی کاهش مییابند و دوباره، عصر هنگام، به اوج خود میرسند.
به چنین الگویی، قلّهی صبحگاهی، درّهی بعدازظهر و احیای عصرگاهی میگویند. به همین ترتیب، عواطف منفی از الگویی متضاد پیروی میکنند: در ساعات اولیهی روز در پایینترین سطح خود هستند، هنگام بعدازظهر به اوج خود میرسند و با گذر زمان کاهش مییابند. این الگوی عاطفی تاثیر مستقیمی در عملکرد کاری افراد و بهرهوری آنها دارد.
در پژوهشی دیگر، سه استاد دانشگاههای کسبوکار در آمریکا بیش از 26هزار تماس تلفنی را بین مدیران عامل و سرمایهگذاران اصلی شرکتها بررسی کردند.در این تماسهای تلفنی طرفین دربارهی وضعیت کنونی شرکت و انتظاراتشان از آیندهی آن گفتوگو میکنند. قیمتهای بازار سهام در واقع بر مبنای این صحبتها بالا یا پایین میروند.
نتیجهی حاصل از این تحقیق نشان داد که هر چه در زمان دیرتری از روز این گفتوگوها انجام گرفتند، احساسات منفی دربارهی وضعیت شرکت بیشتر شدند. بدین ترتیب، بهتر است کارهایی نظیر این تماسهای تلفنی در صبح زود انجام شوند تا نتایج مثبتی از آنها حاصل شود.