شش نوع تفکر دردسرساز یا محرک وجود دارد که باعث می شود افراد خود را تخریب کنند. برای رفع آنها، ابتدا باید شناساییشان کنید. ما یک تمرین سریع برای آن انجام خواهیم داد، اما ابتدا باید این اصطلاحات و معنای آنها را به خاطر بسپارید.
تعمیم افراطی / فاجعهسازی به معنای در نظر گرفتن یک واقعیت و نتیجهگیری سریع، معمولاً دربارهی موارد بد است. به عنوان مثال، آیا تا به حال فکر کرده اید که فقط به این دلیل که یکی از دوستانتان جواب پیامی را نداده است، از شما ناراحت است؟
تفکر مبتنی بر باید، به این معناست که بیش از حد به قوانین و انتظارات خود در مورد اینکه اوضاع چگونه باید پیش برود تکیه کنید. مثلاً اینکه آن دوستی که به او پیامک فرستادید، باید تا کنون با شما تماس گرفته باشد، صرف نظر از اینکه ممکن است چه اتفاقی افتاده باشد.
تفکر سیاه و سفید تنها دو احتمال در اختیار شما قرار می دهد و هیچ احتمال میانی دیگری وجود ندارد. به عنوان مثال شاید یکی از همکارانتان بدون احوالپرسی در راهرو از کنار شما بگذرد، بنابراین قاطعانه به این نتیجه میرسید که او فردی بی ادب است.
ذهن خوانی صرفاً این است که تصور کنید واقعاً افکار یا مقاصد دیگران را می شناسید. شاید شما ترفیع نگرفتید و فکر می کنید به این دلیل است که رئیس شما به تلاش های شما اهمیت نمی دهد.
نادیده گرفتن نکات مثبت معمولاً در کم اهمیت جلوه دادن چیزهای خوب در مورد خودتان یا کارهایی که انجام داده اید نقش دارد. به عنوان مثال، آیا تا به حال به جای گفتن یک جملهی سادهی «سپاسگزارم»، از قبول تعریف دیگران امتناع کردهاید؟
شخصیسازی به هر تفکری اطلاق میشود که در آن خود را با افراد دیگر میسنجید. به عبارت دیگر، آخرین باری که شبکه های اجتماعی را بالا و پایین کردید کی بود؟
ما می دانیم که اینها عامل بسیاری از خود تخریبیها هستند، بنابراین تمرینی که به شما قول داده بودیم در اینجا آمده است:
24 ساعت از زمان بیداری بعدی خود را به چهار بلوک زمانی با فاصلهی مساوی تقسیم کنید و برای هر کدام یک هشدار تنظیم کنید. وقتی زنگ به صدا درآمد، یک خودکار بردارید و آنچه را که در ذهن دارید یادداشت کنید. پس از تکمیل یادداشت چهارم، به تمام آنچه نوشتید نگاه کنید. هر فکر را در چهارچوب شش نوع تفکری که اکنون به آن پرداختیم، در نظر بگیرید. آیا هیچ یک از افکار شما با آنها هماهنگ است؟ میتوانید این تمرین را در چند روز انجام دهید تا محرکها را شناسایی کنید و به دنبال عوامل تکراری بگردید تا ببینید کدام یک بیشتر روی شما تأثیر میگذارند.
اکنون که می دانید چه عواملی بر زندگی شما تأثیر می گذارند، آماده هستید تا به مرحلهی بعدی بروید.