آیا فناوری دیجیتال خوب است یا بد؟ این سؤال ممکن است ساده به نظر برسد، اما پاسخ آن پیچیده است.
از یک طرف، تلفنهای هوشمند و تبلتها میتوانند آزادیبخش به نظر برسند. به هر حال، آنها به ما اجازه میدهند که برخی از وظایف ساده مغزمان را «برونسپاری» کنیم. این عالی به نظر میرسد، نه؟
خب، شاید نه. برخی محققان معتقدند که این عادت دیجیتالی در حال تبدیل شدن به یک مشکل است. آنها بر این باورند که این موضوع تواناییهای شناختی ما را مختل میکند. فکر کنید که چگونه ما همواره بین انجام کارهای مختلف در حال جابجایی هستیم؛ از کار گرفته تا بررسی اعلانها و پیام دادن. یک دانشمند علوم عصبی، دانیل جی لویتین، معتقد است که این فرآیند باعث میشود مغز سریعتر سوخت خود را مصرف کند و ما را دچار استرس و خستگی کند.
پیام اصلی این است: تکنولوژی زندگی ما را آسانتر میکند، اما ممکن است تواناییهای یادگیری ما را مختل کند.
مابه صورت مداوم به حجم زیادی از اطلاعات درست در نوک انگشتانمان دسترسی داریم. جای تعجب نیست که مطالعات نشان میدهند که انسانها امروز سه برابر بیشتر از دهه ۱۹۶۰ اطلاعات مصرف میکنند!
اما غرق کردن خودمان در این حجم از اطلاعات لزوماً چیز خوبی نیست. دلیلش این است که امکان جستجوی حقایق در هر زمانی که به آنها نیاز داریم باعث میشود حافظهی ما تحلیل رود. حافظه مثل یک عضلهای که کمتر استفاده شود، تحلیل میرود. از طرف دیگر، اگر خودمان را مجبور کنیم به یادآوری اطلاعات در واقع حافظهی خود را میسازیم و تقویت میکنیم.
استفادهی بیش از حد از تکنولوژی ممکن است ظرفیت شما برای تفکر انتقادی را نیز کاهش دهد. به هر حال، در اینترنت انبوهی از نظرات وجود دارد. برخی میگویند که این خوب است، زیرا به ما اجازه میدهد مسائل را از زوایای مختلف ببینیم.
اما حقیقت این است که اکثر ما واقعاً به دنبال دیدگاههای متنوع نمیرویم. در عوض، چند منبع که قبلاً با آنها موافق هستیم را شناسایی میکنیم و از آنها برای تقویت باورهای خود استفاده میکنیم، در نتیجه نظرات آماده دیگران را میپذیریم. این به این معناست که ظرفیت ما برای استنتاج و حل مسئله شروع به ضعیف شدن میکند و تواناییمان در تفکر انتقادی را از دست میدهیم.
بنابراین، اکنون بیشتر از هر زمانی مهم است که مغز خود را در بهترین حالت نگه دارید. چگونه این کار را انجام میدهید؟ جیم کوییک چند پیشنهاد ارائه میدهد. یک نکتهی ساده، به خصوص برای عصر دیجیتال، این است که هر روز ۳۰ دقیقه تمام دستگاههای الکترونیکتان را خاموش کنید. میتوانید از این زمان برای استراحت، خلاقیت و رها کردن ذهن خود استفاده کنید.
اما اگر واقعاً بیش از حد از دستگاههای الکترونیک خود استفاده کنید چه میشود؟ آیا این کار شما و مغزتان را برای همیشه تغییر خواهد داد؟ خب، شاید نه. مغز ما مقاوم و قابل تطبیق است، همانطور که در بخش بعدی خواهیم دید.