تقریباً تمامی افراد پذیرفتهاند که مرگ واقعیتی اجتنابناپذیر، ناخوشایند و جزئی از مراحل زندگی است؛ پس چرا وقت خود را صرف چیزی کنند که از قبل باور دارند راهحلی برای آن وجود ندارد و دیر یا زود گریبان همه را خواهد گرفت؟
حال تصور کنید این باور چقدر میتواند شما را افسرده و غمگین کند. فکر مدام مرگ، لذت زندگی را از شما میگیرد و هر لحظه نگران این هستید که «مرگ من روزی فرا خواهد رسید!»
اما در کنار افرادی که این باور ملکه ذهنشان شده، گروهی دیگر هستند که عقیده دارند مرگ باید جزئی از اکوسیستم باشد؛ زیرا به تعدیل جمعیت کمک میکند. آنها معتقدند که حل مشکل پیری چندان در کنار مابقی مسائل کره زمین، مهم نیست.
پزشکان و محققان هم عقیده دارند که مرگ اجتنابناپذیر است؛ اما میتوان روند پیری را با شناسایی عوامل موثر بر آن، به تعویق انداخت.
در سالهای اخیر، علم پزشکی و تکنولوژی بسیار پیشرفت کردهاند. برای مثال، چه کسی گمان میکرد جهان تنها با شیوع یک ویروس، چند سال در سکوت و خاموشی فرو برود و درمان آن هم فقط تزریق نوعی واکسن باشد؟
با تصور اینکه پیری نیز مانند هر بیماری دیگری نتیجه کنش و واکنشهای سلولی و متابولیسم بدنی است، میتوان خیلی راحتتر با آن روبهرو شد و راهحلهای علمی برای درمان سالخوردگی پیدا کرد.
با این تغییر نگرش ساده، پزشکان و محققان، از جمله دکتر گری وارد عمل شدند. درمانی که دکتر گری پیشنهاد میکند، برنامهای هفت مرحلهای جهت شناخت عوامل متابولیسمی مؤثر بر پیری است که به آن «سنس» (SENS) میگویند.
سنس به معنای استراتژیهای مهندسی نادیده گرفته شده در پیری است که میتواند به وسیله پاکسازی سلولهای انسان از مواد غیرضروری و حذف تغییر ژنتیکی در«میتوکُندری»، باعث به تأخیر افتادن روند سالخوردگی شود.
میتوکندری (Mitochondrion)، اندامکی در سلول است که مسئولیت تنفس سلولی و رساندن انرژی به آن را بر عهده دارد. همچنین، میتوکندریها محل اکسیداسیون سلولی هستند که طی آن، کربندیاکسید تولید میشود و از سلول دفع میگردد.
حال، باتوجه به کاری که میتوکندری انجام میدهد، پس از واکنشهای آن، دو محصول مضر تولید میشود:
۱. پروتئینهای عامل بیماری
۲. سلولهای زامبی یا سلولهای مقاوم به مرگ
طی برنامه سنس، این فرایندها و اینکه چطور یک سلولِ سالم از بین میرود بررسی میشود. همچنین، برنامه سنس به دنبال آن است که ببیند چگونه میتوان از جهشهای ژنتیکی که پیری را بهدنبال دارند جلوگیری کرد.
البته این برنامه چندان هم بدون چالش نیست؛ برای مثال، کمبود بودجه برای تکمیل تحقیقات، یکی از مواردی است که میتواند اجرای برنامه سنس را با مشکل مواجه کند؛ اما دکتر گری عقیده دارد که اگر این مسئله حل شود، برنامه سنس میتواند عمر افراد را افزایش دهد.