کاپیتالیسم، سوسیالیسم و دموکراسی

جوزف شومپیتر

تحلیل اساسی در مورد اینکه اقتصاد جهان به کجا می‌رود

23 دقیقه
0 (0 نفر)

کتاب کاپیتالیسم، سوسیالیسم و دموکراسی درباره‌ی چیست؟

کاپیتالیسم، سوسیالیسم و دموکراسی یا Capitalism, Socialism and Democracy چاپ سال 1942 یکی از آثار برجسته در علم اقتصاد است. ایده‌های آن به طرز شگفت‌انگیزی آینده را پیش‌بینی کرده بودند و همچنان تا به امروز این ایده‌ها قابل توجه هستند. این کتاب ادعا می‌کند که کاپیتالیسم یا سرمایه‌داری در نهایت توسط فرآیندهایی که آن را تعریف می‌کنند، فرسوده خواهد شد. همچنین تفاوت‌های بین کاپیتالیسم و سوسیالیسم و رابطه‌ی آن‌ها با دموکراسی را توضیح می‌دهد و به خوانندگان کمک می‌کند تا نقش کارآفرینی و تخریب خلاق در سرمایه‌داری مدرن را درک کنند.

چه کسانی باید کتاب کاپیتالیسم، سوسیالیسم و دموکراسی را بخوانند؟

  • دانشجویان علوم اجتماعی.
  • افرادی که به سیاست و اقتصاد و تاریخچه‌ی آن‌ها علاقه دارند.
  • متفکران نقاد که نسبت به آینده‌ی کاپیتالیسم یا سرمایه‌داری کنجکاو هستند.

درباره‌ی نویسنده

جوزف شومپیتر یکی از تأثیرگذارترین اقتصاددانان سیاسی قرن بیستم بود. پس از خدمت کوتاهش به عنوان وزیر دارایی اتریش-آلمان، در سال 1932 به ایالات متحده مهاجرت کرد و استاد اقتصاد در دانشگاه هاروارد شد. کتاب کاپیتالیسم، سوسیالیسم و دموکراسی به عنوان مهم‌ترین و عمیق‌ترین اثر او شناخته می‌شود. این کتاب سومین کتاب پراستناد در علوم اجتماعی است.

اولین ایده‌ی اصلی کتاب

نظریات اقتصادی کارل مارکس پیش‌بینی‌گرانه بودند، اما برای سرمایه‌داری مدرن بیش از حد ثابت و ایستا هستند.

در علوم اجتماعی، هیچ شخصیتی بزرگ‌تر از اقتصاددان و فیلسوف آلمانی، کارل مارکس، نیست. مارکس با استدلال معروفش در مورد انقلاب اجتناب‌ناپذیری که توسط طبقه کارگر هدایت می‌شود، به پیامبر بزرگ سوسیالیسم تبدیل شد. در واقع، برای طرفدارانش، مارکسیسم چیزی شبیه به یک دین است. چه خوب و چه بد، آنها همه چیز را از دریچه‌ی این نظریه می‌بینند. چرا؟

خب، بخشی از آن به این دلیل است که ایده‌های مارکس واقعاً پیش‌بینی‌گرانه بودند، یا حداقل از زمان خود بسیار جلوتر بودند. به عنوان مثال، مارکس یکی از اولین متفکرانی بود که پیشنهاد داد اقتصاد عامل شکل‌دهنده به جوامع، اقدامات و نگرش‌های ماست. او همچنین از اولین کسانی بود که ماهیت چرخه‌ای فرآیندهای اقتصادی را شناخت. او متوجه شد که بحران‌های اقتصادی اجتناب‌ناپذیر هستند و در فواصل منظم رخ می‌دهند.

پیام اصلی این است: نظریات اقتصادی کارل مارکس پیش‌بینی‌گرانه بودند، اما برای سرمایه‌داری مدرن بیش از حد ثابت و ایستا هستند.

نویسنده، جوزف شومپیتر، اهمیت و کیفیت پیش‌بینی‌گرانه بودن آثار مارکس را به رسمیت شناخت، و موافق بود که این متفکر بزرگ آلمانی به طور قابل توجهی به حوزه‌ی اقتصاد کمک کرده است. اما او معتقد بود که مشکلات زیادی در تصورات مارکس از سرمایه‌داری وجود دارد.

مارکس استدلال کرد که تاریخ اساساً در مورد مبارزه بین دو – و فقط دو – طبقه است. از یک سو، طبقه‌ی کارگر یا پرولتاریا وجود دارد. اعضای این طبقه نیروی کار خود را به سرمایه‌داران یا بورژوازی می‌فروشند. اینها افرادی هستند که مالک وسایل تولید (یعنی کارخانه‌ها، زمین‌ها و منابع طبیعی) هستند.

به گفته‌ی مارکس، سیستم سرمایه‌داری صاحبان کسب و کارها را تشویق می‌کند تا کارگران را به کار بیشتر وادار کنند، بدون اینکه لزوماً به آنها پرداخت مناسبی داشته باشند. بنابراین، صاحبان کسب و کار «ارزش اضافی» را از کار پرولتاریا استخراج می‌کنند. این اساس سود است، و با گذشت زمان، پرولتاریا بازنده می‌شود؛ فقرا فقیرتر می‌شوند. در همین حال، بنگاه‌ها به طور فزاینده‌ای کمتر سودآور می‌شوند. (برای درک مفهوم ارزش اضافی به خلاصه‌ی کتاب سوسیالیسم مراجعه کنید.)

شومپیتر به چند مشکل در نظریه مارکس اشاره کرد. اول اینکه، این نظریه جایی برای یک طبقه‌ی سوم که برای سرمایه‌داری ضروری است، ندارد: کارآفرینان. سرمایه‌داری توسط افراد باهوش و پرانرژی که لزوماً به بورژوازی تعلق ندارند، اما می‌خواهند به آن برسند، هدایت می‌شود. کارآفرینان با ایده‌ها و نوآوری‌هایشان به طور مداوم سیستم را از درون متحول می‌کنند.

برای شومپیتر، مسئله‌ی دیگر این است که مارکسیسم بیش از حد ثابت و ایستا است. این نظریه نمی‌تواند پدیده‌ی سرمایه‌داری مدرن که پیوسته در حال تحول است را توضیح دهد.

در نهایت، شومپیتر هیچ مدرکی نمی‌بیند که نشان دهد همانطور که مارکس معتقد بود، سرمایه‌داری موجب ظلم و فقر می‌شود. در واقع، سرمایه‌داری زندگی اکثر افرادی که تحت آن زندگی می‌کنند را بهبود بخشیده است؛ همانطور که در بخش بعدی خواهیم دید.

می‌خواهید خلاصه‌ی کامل کتاب کاپیتالیسم، سوسیالیسم و دموکراسی را مطالعه کنید؟

فهرست ایده‌های اصلی این کتاب

مقدمه

1

نظریات اقتصادی کارل مارکس پیش‌بینی‌گرانه بودند، اما برای سرمایه‌داری مدرن بیش از حد ثابت و ایستا هستند.

2

کاپیتالیسم باعث پیشرفت‌های بزرگ اجتماعی و فکری شده است.

3

سرمایه‌داری از فرآیند تخریب خلاق تغذیه می‌کند.

4

هیچ چیزی جلوی کارایی سوسیالیسم را نمی‌گیرد.

5

باید تعریف خود از دموکراسی را به‌روزرسانی کنیم تا بتوانیم واقعیت‌های پیرامون انتخابات را توضیح دهیم.

6

تحت شرایطی ممکن است سوسیالیسم به اندازه‌ی سرمایه‌داری با مفهوم دموکراسی سازگار باشد.

7

ویژگی‌های اصلی سرمایه‌داری در نهایت به خود‌ویرانی آن منجر خواهند شد.

8

خلاصه‌ی پایانی

دانش بیشتر، در زمان کوتاه تر

icon

بخوانید یا گوش کنید

به‌جای مطالعه‌ی یک کتاب در چند ساعت، نکات کلیدی کتاب‌های پرفروش را در چند دقیقه بیاموزید.
icon

کتاب بعدی خود را بیابید

فهرست‌هایی که توسط کارشناسان برای شما شخصی‌‌سازی‌ شده‌است را دریافت کنید.
icon

هایلایت کنید (به زودی)

بخش‌های مورد علاقه‌ی خود از خلاصه‌ی کتاب‌ها را هایلایت کنید تا همیشه به راحتی به آن‌ها دسترسی داشته باشید.

نظرات کاربران

پیشنهاد بایتشل

کتاب‌هایی که ما فکر می‌کنیم از مطالعه‌ی آن‌ها لذت ببرید

بایتشل در شبکه‌های اجتماعی



© 1403 - 1402 تمام حقوق و محتویات این سایت متعلق به بایتشل است.
هرگونه کپی برداری و یا استفاده از محتوای این سایت در هر فضای دیگری ممنوع است.